tu jesteś: główna / witaminy / witamina_a

Witamina A


Witamina A to w rzeczywistości nie nazwa jednego związku, ale całej grupy związków nazywanych retinoidami. Inne nazwy stosowane na witaminę A to m.in. retinol, witamina wzrostowa, akseroftol. Witamina A należy do grupy witamin, które rozpuszczają się w tłuszczach. Witamina A odpowiedzialna jest za prawidłowy przebieg wielu procesów fizjologicznych.
Już starożytni mieszkańcy Egiptu i Rzymu połączyli brak spożywania pewnych pokarmów z chorobą zwaną kurzą ślepotą i zalecali spożywanie wątroby. Wątroba zwierzęca to doskonałe źródło witaminy A. Inne składniki zawierające witaminę A to np. jajka, nabiał, marchew, pomidory. Z pokarmem roślinnym dostarczana jest człowiekowi prowitamina A, który przekształcana jest w retinol.
Oto niektóre funkcje, za które odpowiedzialna jest witamina A:
- utrzymywanie prawidłowego stanu włosów, skóry, paznokci
- regulacja aktywności komórek w tkance kostnej
- regulacja wytwarzania rodopsyny - prawidłowe widzenie
- regulacja różnicowania komórek w organizmie
- działanie przeciwnowotworowe

Do chorób wywołanych niedoborem witaminy A możemy zaliczyć m.in.:
- łamanie paznokci
- problemy skórne
- wypadanie włosów
- kurza ślepota
- wysychanie rogówek i spojówek w oczach
- trądzik pospolity
- łuszczyca

Dzienne zapotrzebowanie człowieka na ten składnik wynosi ok. 1 mg.



Polityka Prywatnosci | Witamina A