tu jesteś: główna / witaminy / witamina_a
| |
Diety dedykowane Diety dla facetów Diety dla grup krwi Diety dla kobiet Diety gwiazd Diety kaloryczne Diety kolorowe Diety produktowe Diety tygodniowe Diety wegetariańskie Diety zdrowotne Diety ze świata Głodówka Zmieniamy nawyki O Nas Oczyszczanie Tabela kalorii Typy sylwetki Witaminy Witamina A Witamina B Witamina C Witamina D Nocne podjadanie Wartości odżywcze Waga idealna |
Witamina AWitamina A to w rzeczywistości nie nazwa jednego związku, ale całej grupy związków nazywanych retinoidami. Inne nazwy stosowane na witaminę A to m.in. retinol, witamina wzrostowa, akseroftol. Witamina A należy do grupy witamin, które rozpuszczają się w tłuszczach. Witamina A odpowiedzialna jest za prawidłowy przebieg wielu procesów fizjologicznych.
Już starożytni mieszkańcy Egiptu i Rzymu połączyli brak spożywania pewnych pokarmów z chorobą zwaną kurzą ślepotą i zalecali spożywanie wątroby. Wątroba zwierzęca to doskonałe źródło witaminy A. Inne składniki zawierające witaminę A to np. jajka, nabiał, marchew, pomidory. Z pokarmem roślinnym dostarczana jest człowiekowi prowitamina A, który przekształcana jest w retinol. Oto niektóre funkcje, za które odpowiedzialna jest witamina A: - utrzymywanie prawidłowego stanu włosów, skóry, paznokci - regulacja aktywności komórek w tkance kostnej - regulacja wytwarzania rodopsyny - prawidłowe widzenie - regulacja różnicowania komórek w organizmie - działanie przeciwnowotworowe Do chorób wywołanych niedoborem witaminy A możemy zaliczyć m.in.: - łamanie paznokci - problemy skórne - wypadanie włosów - kurza ślepota - wysychanie rogówek i spojówek w oczach - trądzik pospolity - łuszczyca Dzienne zapotrzebowanie człowieka na ten składnik wynosi ok. 1 mg. |
Polityka Prywatnosci | Witamina A |