tu jesteś: główna / diety_ze_swiata / dieta_hinduska

Dieta hinduska


  Dieta hinduska oparta jest na filozofii ajurwedyjskiej. W dawnych Indiach dieta ta stosowana był przez kobiety, które właśnie urodziły dziecko. Obecnie uważa się, że nie jest ona odpowiednia dla młodych matek. Jednak jej zastosowanie może pomóc powrócić zmęczonemu organizmowi do formy, poprawić sylwetkę i wspomóc zdrowie wewnętrzne człowieka. 


By zastosować dietę hinduską, należy dokładnie przemyśleć nasze codzienne pokarmy i wybrać trzy składniki - po jednym z kategorii białko - jaja lub mięso; warzywa - z wyjątkiem ziemniaków i owoc. Dieta zakłada jedzenie przez 2 tygodnie wybranych przez nas składników. Można również wybrać jedno danie o trzech składnikach. Przygotowane tylko i wyłącznie z tych składników posiłki można jeść bez żadnych ograniczeń. Wynika to z tego, że każdy z tych produktów pochodzi z innej "półki" piramidy żywieniowej człowieka. Eliminuje to zbędne węglowodany i tłuszcze. Podczas trwania diety wykluczone jest spożywanie słodyczy. Dozwolone jest za to dodawanie do potraw wielu przypraw.

Przykładowy jadłospis:
Wybieramy trzy produkty: białkowy - kurczak; warzywo - marchew; owoc - jabłko

Śniadanie:
- surówka z marchwi i jabłek
- szynka z kurczaka

Obiad:
- grillowana pierś z kurczaka
- gotowana marchewka

Kolacja:
- kurczak wędzony
- pieczone jabłko


Polityka Prywatnosci | Dieta hinduska