tu jesteś: główna / diety_zdrowotne / dieta_watrobowa
| |
Diety dedykowane Diety dla facetów Diety dla grup krwi Diety dla kobiet Diety gwiazd Diety kaloryczne Diety kolorowe Diety produktowe Diety tygodniowe Diety wegetariańskie Diety zdrowotne Dieta bezglutenowa Dieta bioskładnikowa Dieta lekkostrawna Dieta wątrobowa Diety ze świata Głodówka Zmieniamy nawyki O Nas Oczyszczanie Tabela kalorii Typy sylwetki Witaminy Nocne podjadanie Wartości odżywcze Waga idealna |
Dieta wątrobowaWątroba to największy organ, jaki znajduje się w ludzkim ciele. Pełni ona bardzo istotne funkcje w organizmie. Odpowiada m.in. za neutralizowanie toksyn, jakie dostają się do naszego ciała. Produkowana w wątrobie żółć pozwala na trawienie tłuszczów. Sama w sobie wątroba nie powoduje dolegliwości. Nie jest unerwiona także nie boli. Uszkodzenia wątroby wywoływać mogą leki, szkodliwe substancje takie jak farby, dym tytoniowy, niewłaściwe jedzenie, alkohol. Wątroba na szczęście ma zdolność regeneracji. Przy zachowaniu odpowiedniej diety organ ten może powrócić do zdrowia. Dieta wątrobowa wyklucza spożywanie pewnej grupy pokarmów. Te, które są dozwolone powinny być przygotowywane w możliwie "lekki" sposób. Zalecane jest wykluczenie tłuszczu. Potrawy powinny być przygotowywane na parze, duszone lub grillowane. Spożywane mięso i wędliny koniecznie muszą być chude. Polecane jest mięso kurczaka, indyka oraz ryb. Tłuszcze, które tolerowane są w diecie wątrobowej to naturalne masło, olej sojowy oraz słonecznikowy. Należy ograniczyć również spożywanie cukrów. Poniżej produkty zalecane i zabronione w diecie wątrobowej. Produkty zalecane: - niskotłuszczowe mleko - mleko odtłuszczone - odtłuszczony jogurt - płatki owsiane i pszenne - kiełki (soja, pszenica, żyto, soczewica) - chleb pszenny - chleb razowy - chleb chrupki - miód pszczeli - cukier gronowy - kompoty owocowe - słaba kawa - herbaty ziołowe - woda mineralna niegazowana - cielęcina - dziczyzna - drób - masło - olej z kiełków pszenicy - olej roślinny - chude ryby - większość warzyw Produkty zabronione: - tłusty ser - zarodki pszenne - sezam - ciasto francuskie - ciasta - sernik, ptyś, ciasto maślane, pączek - owoce - ze skórą, zwłaszcza śliwki, porzeczki, agrest - słodycze - ostre przyprawy - mocna kawa i herbata - napoje gazowane - alkohol - tłuste mięso - baranina - smalec, słonina - tłuste ryby - halibut, łosoś, tuńczyk - cebula - kapusta - rośliny strączkowe - jaja smażone, na twardo, żółtka |
Polityka Prywatnosci | Dieta wątrobowa |