tu jesteś: główna / diety_produktowe / dieta_pomidorowa
| |||||||||
Diety dedykowane Diety dla facetów Diety dla grup krwi Diety dla kobiet Diety gwiazd Diety kaloryczne Diety kolorowe Diety produktowe Dieta bananowa Dieta bezmleczna Dieta bezskrobiowa Dieta białkowa Dieta grejpfrutowa Dieta jabłkowa Dieta jogurtowa Dieta pomidorowa Dieta ziemniaczana Diety tygodniowe Diety wegetariańskie Diety zdrowotne Diety ze świata Głodówka Zmieniamy nawyki O Nas Oczyszczanie Tabela kalorii Typy sylwetki Witaminy Nocne podjadanie Wartości odżywcze Waga idealna |
Dieta pomidorowa
100 gram pomidorów zawiera: Witamina A - 0,38 mg Witamina B1 - 0,06 mg Witamina B2 - 0,04 mg Witamina B6 - 0,11 mg Witamina C - 15 mg Witamina PP - 0,7 mg Fosfor - 24 mg Magnez - 10 mg Potas - 280 mg Sód - 1,2 mg Wapń - 10 mg Żelazo - 0,4 mg Składniki, które zawierają świeże pomidory znajdują się również w ich formie przetworzonej. Dlatego warto spożywać przeciery pomidorowe, soki pomidorowe, sosy pomidorowe oraz inne potrawy zawierające ten składnik. Substancji tych dostarczy organizmowi także dieta pomidorowa. Dieta pomidorowa zalecana jest w zasadzie dla wszystkich osób dorosłych. Wyklucza się tylko jej stosowanie u kobiet w ciąży oraz u osób z chorobami nerek. Dzięki 10-cio dniowej siecie pomidorowej można zrzucić ok. 1,5 - 2 kg. Posiłki komponowane wg zaleceń diety dostarczają ok. 1000 kalorii dziennie. Przykładowy jadłospis Śniadanie jajecznica - 2 białka, 1 żółtko, pomidor 2 kromki chrupkiego pieczywa z odrobiną masła 1 szkl. maślanki II śniadanie budyń cytrynowy mała gruszka Obiad 150 g polędwicy wieprzowej 2 pomidory łyżka oleju rzepakowego, łyżka posiekanej bazylii łyżka masła orzechowego łyżka octu balsamicznego, sól, pieprz. Pomidory delikatnie naciąć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić. Na patelni rozgrzać masło orzechowe. Smażyć na nim pomidory przez ok .5 min.Polędwicę posolić, popieprzyć, smażyć po obu stronach na oleju. Dodać pomidory, udusić. Jako dodatek do mięsa - 2 łyżki ryżu na sypko oraz zieloną sałatą z sosem winegret. Podwieczorek 2 kromki chrupkiego pieczywa pastą z tuńczyka i natką pietruszki napój pomidorowo-maślankowy Kolacja 2 świeże pomidory, 3 kawałki suszonych, 2 dag fety, jajko, mała cebula, sól, pieprz, łyżka wody mineralnej, łyżka oleju rzepakowego Jajko rozmącić z wodą mineralną. Ser feta pokruszyć, pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę, a suszone pomidory w paski. Olej rozgrzać na patelni. Cebulę pokroić w kostkę - zeszklić na oleju. Wlać jajko z wodą. Posypać fetą, dodać pomidory oraz doprawić. Smażyć aż jajka się zetną. |
||||||||
Polityka Prywatnosci | Dieta pomidorowa |