tu jesteś: główna / diety_produktowe / dieta_jablkowa

Dieta jabłkowa


Dieta ta jest fantastyczna dla osób lubiących owoce. Jabłka pozwolą schudnąć nawet 2,5 kg w ciągu 5 dni. W tej diecie jabłka są składnikiem pożywnych napojów oraz dietetycznych dań/ Jabłka są źródłem cennego błonnika, dzięki któremu zwiększa się szybkość przemiany materii.
Dieta trwa 5 dni.
Dieta powinna wyć wspomagana wypijaniem dużej ilości niegazowanej wody mineralnej. Główne zasady diety to:
- codzienne pij co najmniej 2 litry niegazowanej wody mineralnej
- codziennie rano wypijaj szklankę napoju z sokiem jabłkowym
- codziennie śniadanie powinno składać się z: 1 kromka pełnoziarnistego pieczywa, pół łyżeczki masła odtłuszczonego, 1 cienki plasterek sera
- codziennie na II śniadanie zjdaj 1 owoc kiwi
- codziennie na obiad przygotuj ciepły posiłek z jabłkami, o wartości odżywczej ok. 300-350 kcal
- codziennie na podwieczorek spożywaj 150 ml odtłuszczonego jogurtu naturalnego
- codziennie na kolację zjadaj jedno średnie jabłko

Przepis na napój śniadaniowy:
1/3 szkl. niegazowanej wody mineralnej
1/2 szkl. soku jabłkowego
1 łyżeczka płynnego miodu naturalnego
1 łyżka octu jabłkowego

Przykładowe dania obiadowe:
Zupa marchwiowo-jabłkowa
150 g marchwi
150 g jabłka
1 cebula
100 g ziemniaków
1/2 szkl. buliony warzywnego
oliwa
natka pietruszki
kolendra
gałka muszkatołowa
imbir

Wlej na patelnię 2 małe łyżeczki oliwy. Na rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew. Całość duś ok. 5-10 min. Po tym czasie dolej połowę przygotowanego bulionu. Gotuj kolejne 10 minut, aż bulion prawie całkowicie odparuje. Zdejmij z ognia, wszystko ugnieć na purée. Dodaj jabłko pokrojone w kostkę. Dolej bulion. Dopraw do smaku i podgrzej. Całość posyp pokrojoną drobno pietruszką i kolendrą.

Stek z jabłkami
1 stek ok. 100 g
150 g fasolki szparagowej
1/4 szkl. bulionu warzywnego
1 cebula
150 g jabłek
oliwa
majeranek
sól
pieprz

Fasolkę szparagową oczyść i ugotuj. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oliwie. Dodaj ugotowaną fasolkę i bulion. Całość duś kilka minut, dodaj jabłka pokrojone w plasterki. Wymieszaj i podduś całość kilka minut. Stek posyp pieprzem i majerankiem. Usmaż zgodnie z preferencjami. Posyp odrobiną soli, podaj z fasolą i jabłkami.




Polityka Prywatnosci | Dieta jabłkowa