tu jesteś: główna / diety_produktowe / dieta_bezmleczna

Dieta bezmleczna

  Mleko i jego przetwory najczęściej wywołują reakcje alergiczne lub nietolerancje pokarmowe. Na alergię na białko mleka krowiego cierpią najczęściej niemowlęta i małe dzieci. Alergia ta pojawia się u około 3% dzieci w wieku do 4 lat. Z biegiem czasu, jeśli jest stosowana dieta eliminacyjna bezmleczna, organizm zaczyna tolerować te produkty i ich spożycie przestaje wywoływać objawy alergii.
Mieszanki mlekozastępcze

W większości przypadków dzieci wyrastają z alergii na białko mleka krowiego do 4. roku życia. Stosowana w tym okresie dieta eliminacyjna wymaga odpowiedniego zbilansowania produktów, aby pokryć zapotrzebowanie na składniki odżywcze szybko rosnącego organizmu. W okresie niemowlęcym oraz u małych dzieci konieczne jest zastąpienie mleka mieszankami mlekozastępczymi opartymi na hydrolizatach kazeiny lub na hydrolizatach serwatkowych. Właściwości alergizujące tych mieszanek są obniżone 500-1000-krotnie w stosunku do mieszanek tradycyjnych. Powinny być podawane dzieciom w takich samych ilościach jak typowe mieszanki mleczne dzieciom zdrowym. Dostępne są również mlekozastępcze preparaty sojowe. Należy jednak pamiętać, że prawie połowa dzieci uczulona na białko mleka krowiego uczula się również na białko soi.

Więcej białka

• Po okresie niemowlęcym w diecie należy zwiększyć ilość innych źródeł białka, takich jak mięso kurcząt, indyka, królika (najmniej alergizujące rodzaje mięs), aby zapobiec niedoborom tego składnika.
• Ilość warzyw, owoców i produktów zbożowych powinna być taka sama jak w diecie dzieci zdrowych.
• Z diety trzeba wyeliminować masło na rzecz margaryn bezmlecznych.
• Należy również zwrócić uwagę na ewentualny dodatek mleka do innych gotowych produktów.

Nietolerancja laktozy

u dzieci

Niektóre dzieci cierpią na nietolerancję cukru mlecznego - laktozy. Może być ona związana z takimi chorobami jak celiakia, alergia przewodu pokarmowego, lamblioza lub z wrodzonymi niedoborami enzymów trawiennych. Objawia się przewlekłymi biegunkami fermentacyjnymi, wzdęciami, bólami brzucha. W takim przypadku konieczne jest zastąpienie mleka mieszankami mlekozastępczymi bezlaktozowymi. U dzieci powyżej 5. roku życia, jeśli nie stwierdzono alergii na białko mleka, można podawać mleko słodkie w małych porcjach oraz w większych ilościach jo-gurty, mleka zakwaszone i kefiry.

u dorosłych

Również u dorosłych może wystąpić nietolerancja laktozy. Odsetek osób z niedoborem laktozy, czyli enzymu rozkładającego cukier mlekowy, sięga w naszym kraju ok. 10-15%. Ludzie ci rzeczywiście nie powinni spożywać mleka słodkiego (bo tylko taka postać mleka ma laktozę). Natomiast mogą w większości przypadków bez ujemnych konsekwencji włączyć do swoich posiłków przetwory mleczne, takie jak wspomniane już mleczne napoje fermentowane. Jest to możliwe dzięki temu, że w tych produktach laktoza jest w przeważającej ilości bakteryjnie rozkładana na związki pochodne, które nie powodują wielu zaburzeń ze strony przewodu pokarmowego.

Należy pamiętać, że powstawanie nietolerancji pokarmowej na mleko, zwłaszcza u dorosłych, związane jest najczęściej z niepiciem mleka we wczesnym okresie życia. Efektem tego zjawiska jest powstający wówczas brak lub niedostateczne wytwarzanie enzymu laktazy. Warto też dodać, że u części takich osób, powracających do picia mleka, po pewnym czasie może dojść do przywrócenia wytwarzania enzymu, w wyniku czego znikają objawy nietolerancji pokarmowej mleka. W przypadku nietolerancji laktozy można również zażywać specjalne preparaty tego enzymu dostępne w aptekach, np. Lactosanol, które powinny być wypijane razem z mlekiem.

Osoby, które nie mogą pić mleka, muszą dbać o odpowiednią ilość wapnia w diecie. Jego źródłem powinny być mleczne napoje fermentowane, warzywa zielone i warzywa strączkowe, sardynki. Osoby, które nie mogą pić mleka, muszą dbać o odpowiednią ilość wapnia w diecie. Jego źródłem powinny być mleczne napoje fermentowane, warzywa zielone i warzywa strączkowe, sardynki.

Przykładowy jadłospis I

I śniadanie
Chleb żytni razowy z margaryną, wędliną drobiową Sałata z olejem Herbata
II śniadanie
Jogurt naturalny z muesli Woda mineralna
Obiad
Barszcz ukraiński Ryba z rusztu Ziemniaki purée Szpinak zasmażany Brzoskwinia Sok grejpfrutowy
Podwieczorek
Mleko zsiadłe z ziemniakami
kolacja
Chleb żytni razowy Parówka cielęca odtłuszczona Fasolka szparagowa Woda mineralna

Przykładowy jadłospis II

(z produktami mlecznymi)
I śniadanie
Kefir z płatkami kukurydzianymi Chleb żytni razowy z margaryną, polędwicą Surówka z ogórków i szczypiorku Herbata
II śniadania
Grahamka z margaryną, żółtym serem i pomidorem Sok pomarańczowy
Obiad
Chłodnik: włoszczyzna, botwina, kefir, jajo Pulpety z indyka w warzywach Kasza jęczmienna Surówka z białej kapusty, marchewki z sosem jogurtowym Woda mineralna

Podwieczorek
Banan
kolacja
Kurczak duszony w warzywach (marchew, pietruszka) Chleb biały Sok wielowarzywny
 



Polityka Prywatnosci | Dieta bezmleczna