tu jesteś: główna / diety_produktowe / dieta_bezmleczna
| |||||
Diety dedykowane Diety dla facetów Diety dla grup krwi Diety dla kobiet Diety gwiazd Diety kaloryczne Diety kolorowe Diety produktowe Dieta bananowa Dieta bezmleczna Dieta bezskrobiowa Dieta białkowa Dieta grejpfrutowa Dieta jabłkowa Dieta jogurtowa Dieta pomidorowa Dieta ziemniaczana Diety tygodniowe Diety wegetariańskie Diety zdrowotne Diety ze świata Głodówka Zmieniamy nawyki O Nas Oczyszczanie Tabela kalorii Typy sylwetki Witaminy Nocne podjadanie Wartości odżywcze Waga idealna |
Dieta bezmleczna
Mieszanki mlekozastępcze W większości przypadków dzieci wyrastają z alergii na białko mleka krowiego do 4. roku życia. Stosowana w tym okresie dieta eliminacyjna wymaga odpowiedniego zbilansowania produktów, aby pokryć zapotrzebowanie na składniki odżywcze szybko rosnącego organizmu. W okresie niemowlęcym oraz u małych dzieci konieczne jest zastąpienie mleka mieszankami mlekozastępczymi opartymi na hydrolizatach kazeiny lub na hydrolizatach serwatkowych. Właściwości alergizujące tych mieszanek są obniżone 500-1000-krotnie w stosunku do mieszanek tradycyjnych. Powinny być podawane dzieciom w takich samych ilościach jak typowe mieszanki mleczne dzieciom zdrowym. Dostępne są również mlekozastępcze preparaty sojowe. Należy jednak pamiętać, że prawie połowa dzieci uczulona na białko mleka krowiego uczula się również na białko soi. Więcej białka • Po okresie niemowlęcym w diecie należy zwiększyć ilość innych źródeł białka, takich jak mięso kurcząt, indyka, królika (najmniej alergizujące rodzaje mięs), aby zapobiec niedoborom tego składnika. • Ilość warzyw, owoców i produktów zbożowych powinna być taka sama jak w diecie dzieci zdrowych. • Z diety trzeba wyeliminować masło na rzecz margaryn bezmlecznych. • Należy również zwrócić uwagę na ewentualny dodatek mleka do innych gotowych produktów. Nietolerancja laktozy u dzieci Niektóre dzieci cierpią na nietolerancję cukru mlecznego - laktozy. Może być ona związana z takimi chorobami jak celiakia, alergia przewodu pokarmowego, lamblioza lub z wrodzonymi niedoborami enzymów trawiennych. Objawia się przewlekłymi biegunkami fermentacyjnymi, wzdęciami, bólami brzucha. W takim przypadku konieczne jest zastąpienie mleka mieszankami mlekozastępczymi bezlaktozowymi. U dzieci powyżej 5. roku życia, jeśli nie stwierdzono alergii na białko mleka, można podawać mleko słodkie w małych porcjach oraz w większych ilościach jo-gurty, mleka zakwaszone i kefiry. u dorosłych Również u dorosłych może wystąpić nietolerancja laktozy. Odsetek osób z niedoborem laktozy, czyli enzymu rozkładającego cukier mlekowy, sięga w naszym kraju ok. 10-15%. Ludzie ci rzeczywiście nie powinni spożywać mleka słodkiego (bo tylko taka postać mleka ma laktozę). Natomiast mogą w większości przypadków bez ujemnych konsekwencji włączyć do swoich posiłków przetwory mleczne, takie jak wspomniane już mleczne napoje fermentowane. Jest to możliwe dzięki temu, że w tych produktach laktoza jest w przeważającej ilości bakteryjnie rozkładana na związki pochodne, które nie powodują wielu zaburzeń ze strony przewodu pokarmowego. Należy pamiętać, że powstawanie nietolerancji pokarmowej na mleko, zwłaszcza u dorosłych, związane jest najczęściej z niepiciem mleka we wczesnym okresie życia. Efektem tego zjawiska jest powstający wówczas brak lub niedostateczne wytwarzanie enzymu laktazy. Warto też dodać, że u części takich osób, powracających do picia mleka, po pewnym czasie może dojść do przywrócenia wytwarzania enzymu, w wyniku czego znikają objawy nietolerancji pokarmowej mleka. W przypadku nietolerancji laktozy można również zażywać specjalne preparaty tego enzymu dostępne w aptekach, np. Lactosanol, które powinny być wypijane razem z mlekiem. Osoby, które nie mogą pić mleka, muszą dbać o odpowiednią ilość wapnia w diecie. Jego źródłem powinny być mleczne napoje fermentowane, warzywa zielone i warzywa strączkowe, sardynki. Osoby, które nie mogą pić mleka, muszą dbać o odpowiednią ilość wapnia w diecie. Jego źródłem powinny być mleczne napoje fermentowane, warzywa zielone i warzywa strączkowe, sardynki. Przykładowy jadłospis I I śniadanie Chleb żytni razowy z margaryną, wędliną drobiową Sałata z olejem Herbata II śniadanie Jogurt naturalny z muesli Woda mineralna Obiad Barszcz ukraiński Ryba z rusztu Ziemniaki purée Szpinak zasmażany Brzoskwinia Sok grejpfrutowy Podwieczorek Mleko zsiadłe z ziemniakami kolacja Chleb żytni razowy Parówka cielęca odtłuszczona Fasolka szparagowa Woda mineralna Przykładowy jadłospis II (z produktami mlecznymi) I śniadanie Kefir z płatkami kukurydzianymi Chleb żytni razowy z margaryną, polędwicą Surówka z ogórków i szczypiorku Herbata II śniadania Grahamka z margaryną, żółtym serem i pomidorem Sok pomarańczowy Obiad Chłodnik: włoszczyzna, botwina, kefir, jajo Pulpety z indyka w warzywach Kasza jęczmienna Surówka z białej kapusty, marchewki z sosem jogurtowym Woda mineralna
|
||||
Polityka Prywatnosci | Dieta bezmleczna |