Dieta zielona
| Wybrałaś kolor zielony – dieta dla Ciebie oczyszcza organizm, działa jak silny środek dezynfekujący, korzystnie wpływa na trawienie, kontroluje i reguluje ciśnienie krwi. A oto ogólne zalecenia tej diety: |
Wybieraj:
- ciemne mięso drobiowe, np. z indyka,
- orzeszki pistacjowe,
- fasolę,
- warzywa o ciemnozielonych liściach, jak botwina czy szpinak,
- cukinię,
- ogórki,
- bazylię,
- miętę.
Ogranicz:
- tłuszcze zwierzęce, np. mięso i wędliny, oraz – uwaga! – roślinne, np. olej,
- pełnotłuste produkty mleczne.
Codziennie rano
Pierwsze śniadanie
- 1 filiżanka zielonej herbaty bez cukru lub mięty albo odtłuszczonego mleka (0,5 proc. tłuszczu) z łyżką kakao
- pojemniczek naturalnego odtłuszczonego jogurtu (0 proc. tłuszczu) z łyżeczką dmuchanego ryżu
- 1–2 owoce kiwi
Przekąska
- zielone jabłko albo świeży ogórek
- herbata z mięty bez dodatku cukru
Dzień pierwszy
Obiad
- talerz zupy kremu z brokułów ze śmietaną
- talerz różnych warzyw z grilla, przyprawionych oliwą z oliwek i ziołami, np. rozmarynem
Kolacja
- sałatka warzywna z kawałkiem mięsa z indyka (5 dag) z oliwkami
- szklanka koktajlu z sałatą, rzeżuchą i selerem
Dzień drugi
Obiad
- szpinak z serem
- udko kurczaka w aromatycznych ziołach
Kolacja
- szklanka soku z selera, sałaty, marchewki, szczypty bazylii i pietruszki, z pieprzem i solą
- 2 kromki razowego chleba z pomidorem
- surówka z karbowanej sałaty, średniego ogórka, cukinii, pęczka rukoli i bazylii, soli
Dzień trzeci
Obiad
- 10 dag gotowanej ryby z sosem
- surówka z selera naciowego z łyżeczką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny
Kolacja
- 1 róża ugotowanych brokułów z roztartym z solą czosnkiem i posiekaną natką pietruszki
- 5 dag ugotowanych ziaren fasoli
Krem z brokułów
Składniki (4 porcje): 2 różyczki brokułów, 1 ziemniak, kawałek selera, pół cytryny, sól, pieprz, 100 ml śmietany, gałązka rozmarynu. Ziemniak i seler pokroić na kawałki, zalać 1 l wody, zagotować. Brokuły opłukać, pokroić, dodać do wywaru, gotować, aż warzywa będą miękkie, przestudzić, zmiksować, przyprawić sokiem z cytryny oraz świeżo zmielonym pieprzem i solą, zaprawić śmietaną, posypać listkami rozmarynu.
Szpinak z serem
Składniki (4 porcje): 1/2 kg świeżego szpinaku, 10 dag chudego białego sera, po 1 łyżce płatków migdałów i kaparów, sól, sos jogurtowy, ząbek czosnku, bazylia. Szpinak opłukać, obgotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Podawać z sosem wymieszanym z pokruszonym serem, przyprawionym czosnkiem i kaparami, posypać płatkami migdałowymi, udekorować bazylią.
Przez resztę tygodnia komponuj menu na podstawie pierwszych trzech dni lub po prostu powtórz je. Krem z brokułów schowany do lodówki wystarczy ci na kilka dni. Pamiętaj, że kolorowa dieta ma być również zabawą. | |