tu jesteś: główna / diety_kolorowe / dieta_fioletowa

Dieta fioletowa

  Wybrałaś kolor fioletowy – dieta dla Ciebie oczyszcza organizm, wzmacnia w stanach chorobowych, zwłaszcza przy wszelkiego rodzaju zapaleniach. Korzystnie działa na kości, pomaga pohamować nadmierny apetyt. Ponadto ułatwia zaśnięcie. A oto ogólne zalecenia tej diety:
Wybieraj:

- niełuskane zboża,
- bakłażany,
- karczochy,
- czarne oliwki,
- ryby morskie,
- owoce morza,
- białe mięsa.

Ogranicz:
- używki: mocną kawę i herbatę, wszelkie alkohole, nawet niskoprocentowe,
- czerwone mięsa.

Codziennie rano

Pierwsze śniadanie
- 1 szklanka niegazowanej wody mineralnej z 2 łyżkami soku z bzu czarnego
- 1 szklanka naparu oczyszczającego (mięta, łopian, hibiskus, rumianek, skórki pomarańczowe)
- pół filiżanki zarodków pszenicy

Drugie śniadanie
- 1 szklanka ciepłej, przegotowanej wody z sokiem z czarnego bzu

Dzień pierwszy

Obiad
- 1/2 szklanki wody z sokiem z bzu czarnego, z odrobiną ekstraktu z dzikiej róży
- pierogi z jagodami

Kolacja
- 1 szklanka herbatki przeczyszczającej z malwy, kruszyny pospolitej i lukrecji
- karczochy w oliwie pokropione cytryną, kromka ciemnego pieczywa

Dzień drugi

Obiad
- nadziewane bakłażany
- 100 g śliwek gotowanych z cynamonem

Kolacja
- 200 g cukinii z grilla z aromatycznymi ziołami: tymiankiem lub cząbrem, oraz oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sorbet z jeżyn lub malin albo kulka lodów z owoców leśnych

Dzień trzeci

Obiad
- pstrąg z patelni z dodatkiem bakłażanów z grilla

Kolacja
- surówka z kapusty i buraków z oliwą
- 70 g brązowego ryżu z pomidorkami, oliwkami, oliwą i ziołami (ugotuj ryż w dużej ilości osolonej wody, odcedź, przełóż na patelnię, dodaj oliwę, pokrojone pomidorki i zioła, podgrzej.

Bakłażany
Składniki (4 porcje): 3 bakłażany, 1,5 szklanki ugotowanego ryżu, 30 dag pieczonego kurczaka, 4 pomidory, 5 dag żółtego sera, natka, sól, pieprz, czosnek, oregano. Bakłażany przekroić, wydrążyć, oprószyć solą, odstawić, spłukać wodą. Pomidory pokroić, ryż wymieszać z pokrojonym mięsem, pomidorami, startym serem i natką, czosnkiem, solą i pieprzem, farsz nałożyć do bakłażanów, zapiekać 30 min w ok. 200°C. Przed podaniem posypać oregano.

Surówka z kapusty
Składniki (4 porcje): kawałek kapusty białej i czerwonej, 2 buraki, pół cytryny, sól, 2 łyżki oliwy. Kapustę białą i czerwoną drobno poszatkować, sparzyć wrzątkiem, osączyć. Buraki umyć, ugotować, ostudzić, zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami, wymieszać z kapustą, posolić, skropić sokiem z cytryny, polać oliwą.

Przez resztę tygodnia komponuj menu na podstawie pierwszych trzech dni lub po prostu powtórz je. Bakłażany można przyrządzać na różne sposoby - potraktuj twórczo swoja dietę, wymyśl swoją ulubioną potrawę. Pamiętaj, że kolorowa dieta ma być również zabawą.  


Polityka Prywatnosci | Dieta fioletowa