tu jesteś: główna / diety_dedykowane / dla_babci_i_dziadka


Dieta dla babci i dziadka




Ludzie starsi mają zmniejszone łaknienie, przemianę materii i aktywność fizyczną. W związku z tym zmniejsza się zapotrzebowanie na energię. Kaloryczność diety tych osób powinna zatem wynosić dla kobiet - 1800 kcal, dla mężczyzn - 2200 kcal.

Węglowodany: powinny być głównymi spożywanymi produktami, najlepiej płatki owsiane, kasze, ciemny ryż. Zawierają one dużo wapnia, żelaza, cynku, kwasu foliowego oraz witamin B12, B6.
Ludzie starsi powinni jeść ok. 3 porcje warzyw i 2 porcje owoców.

Tłuszcze: zawierają dużo kalorii, jednak nie można ich całkowicie wykluczyć z diety starszej osoby. Dzięki nim wchłaniane są witaminy A,D,E i K. Jednak w trosce o serce należy wybierać tłuszcze roślinne - oliwa z oliwek, olej sojowy, rzepakowy.


Białko: należy wybierać chude mięso (cielęcina, kurczak, królik, indyk, chuda wołowina) i produkty mleczne (jogurty, kefiry, chudy twaróg). Wskazane jest spożywanie ryb morskich, które dodatkowo zaopatrują organizm w witaminę D.

Ludzie starsi mają również zmniejszone odczucie pragnienia, dlatego też ważne jest, aby wypijały 8 szklanek płynów dziennie (woda, soki, zupy), aby zapobiec odwodnieniu.









Polityka Prywatnosci | Dieta dla babci i dziadka