tu jesteś: główna / diety_dedykowane / dieta_zimowa

Dieta zimowa


Zimą jemy więcej niż potrzebujemy

Dietetycy zgodnie twierdzą iż, nasz zimowy jadłospis powinien różnić się od letniego, pomimo tego że nasze zapotrzebowanie na kalorie zimą i latem nie różni zbyt wiele.
Zimą mamy ochotę na dania bardziej kaloryczne i obfitsze niż zwykle, dlaczego? Mechanizm wydaje się prosty: gdy marzniemy, obwodowe naczynia krwionośne kurczą się, by zmniejszyć straty ciepła; rośnie ciśnienie krwi, zwiększa się aktywność gruczołów produkujących hormony. Organizm potrzebuje większej dawki energii z pożywienia, aby wyrównać bilans cieplny.

Dobrze skomponowana zimowa dieta da nam:
- więcej energii (nie będzie nam zimno)
- większą odporność (nie będziemy chorować)
- mniej w talii (nie utyjemy)

Dlaczego zimą czujesz się zmęczony, senny i mniej odporny na infekcje?

To nieprawidłowa dieta i mała aktywność ruchowa działają tak na organizm. Staraj się więc nie dobierać produktów spożywczych przypadkiem. Twój organizm sam powinien podpowiedzieć Ci, co zrobić, aby wzmocnić odporność, ustrzec się infekcji oraz nie dopuścić do zgromadzenia niepotrzebnego balastu w postaci tkanki tłuszczowej. Zmęczenie może być spowodowane niedoborem żelaza w diecie, a także zbyt małą ilością witamin z grupy B i E. Bogatym źródłem żelaza jest pełne ziarno, rośliny strączkowe, chude mięso, wątróbka.

Jak często jeść ?

W zimowej diecie najważniejsza jest ilość posiłków - powinny być co najmniej cztery. Jedząc co 3 godziny, możemy utrzymać równowagę cieplną w organizmie.

Kiedy jeść?

Lekarze udowodnili, że jedzenie śniadań zapobiega przeziębieniom. Nie obawiaj się, iż przybierzesz na wadze. Rano spalanie tłuszczu jest najszybsze i organizm najlepiej przyswaja składniki odżywcze.

O czym należy pamiętać?

Witaminy Do każdego posiłku należy dodawać warzywa i owoce: pomidory, paprykę, brokuły, brukselkę, sałatę, seler naciowy, pomarańcze, grejpfruty, melony, kiwi. Zawierają one witaminy A, C i E, które pomagają wykorzystać energię z pożywienia i pobudzają system odpornościowy. Zimą potrzebujemy też więcej witamin z grupy B, istotnych ze względu na odporność i działanie przeciwdepresyjne. Witaminy te są obecne na przykład: w nabiale, drobiu, rybach, wołowinie, fasoli, ziarnach, kiełkach, orzechach.

Żelazo Pamiętajmy też o odpowiedniej ilości żelaza - pierwiastek ten bierze udział w produkcji hemoglobiny, chroni więc przed anemią, zwiększa odporność, wzmacnia siły. Spożywając mięso, warzywa strączkowe, w tym soczewicę, oraz różne kasze, zapewnimy sobie odpowiednią dawkę żelaza

Węglowodany Zimą 50 procent energii powinno pochodzić z węglowodanów. Ogranicz jednak ilość ciasta i białego pieczywa , mają one cukry proste, które tylko oszukują głód (ponieważ glukoza szybko wchłania się do krwi) i tuczą. Jedz pieczywo pełnoziarniste, razowe, kasze. Sycą, są dobrym źródłem energii i zawierają błonnik.

Chrom (hamuje apetyt na słodycze) znajduje się w: rybach, drobiu, jajach, brokułach, kukurydzy, zielonym groszku. Magnez (przyspiesza reakcje metaboliczne) występuje w: nasionach strączkowych, soi, siemieniu lnianym, nasionach sezamu, produktach razowych, rybach, orzechach, pestkach, brokułach. Wapnia (daje uczucie sytości) dostarczamy organizmowi pijąc mleko i jego przetwory, jedząc kasze, rośliny strączkowe, soję, ryby (z ośćmi).

Przykładowa zimowa dieta

I śniadanie

• tost z ciemnego)
• 2 duże plastry białego twarogu lub, łyżka jogurtu naturalnego
• pokrojony w plastry pomidor
• owoc kiwi
• 3 szklanki soku pomarańczowego wzbogaconego w wapń
• herbata malinowa

II śniadanie

• sałatka owocowa: pokrojone w kostkę pomarańcza lub grejpfrut, kiwi, jabłko, pół opakowania jogurtu naturalnego, łyżka ziarenek słonecznika
• zielona herbata

Obiad

• gotowane na parze warzywa (brokuły, papryka, seler, pieczarki, cukinia) z odrobiną oliwy z oliwek, z dodatkiem soku z cytryny
• porcja ryby, zapieczona w folii
• porcja surówki z kiszonej kapusty, utartej marchwi oraz jabłka
• sok z grejpfruta
Kolacja

• sałata lodowa: plaster sera żółtego pokrojonego w cienkie paseczki, garść kiełków, pokrojony w kostkę pomidor, żółta papryka, 2 łyżki sosu winegret
 



Polityka Prywatnosci | Dieta zimowa